Als je je eigen logo, ontwerp of tekst gedrukt wilt hebben op een van onze producten, ontvangen we van jou natuurlijk graag deze afbeelding. De kwaliteit van de afbeeldingen die wij binnenkrijgen is vaak hartstikke goed. Toch kunnen we deze afbeeldingen niet altijd gebruiken, omdat ze een verkeerd bestandsformaat hebben. Het zijn vaak pixelbestanden (.jpg, .png), terwijl wij voor drukwerk vectorbestanden (.eps, .ai) nodig hebben. Vectorbestanden zorgen voor het beste resultaat drukwerk.

Denk je nu.. What the vector? Geen paniek. Onze medewerkers helpen je graag met het maken of omzetten van een bestand.

Wat zijn pixelbestanden?

Pixelbestanden zijn opgebouwd uit pixels. Zoals bijvoorbeeld bij een foto of op je tv. Een pixel is een klein vierkantje met een kleur. Als je een pixelbestand vergroot, gaat de kwaliteit achteruit. Voorbeelden van pixelbestanden zijn:

 • JPG/JPEG
 • PNG
 • TIFF
 • BMP
 • GIF

Wat zijn vectorbestanden?

Een vectorbestand bestaat uit lijnen (vectoren genoemd). Deze lijnen blijven altijd scherp. Hierdoor kun je vectorbestanden eindeloos vergroten en verkleinen, terwijl de kwaliteit hetzelfde blijft. Vectorbestanden zijn bijvoorbeeld:

 • EPS
 • AI
 • PDF (Adobe Illustrator)
 • CDR
 • SVG
Pixels in een logo

Een vectorbestand laten maken voor drukwerk

Om de beste kwaliteit drukwerk te leveren is dus een vectorbestand nodig. De meest voorkomende vectorbestanden zijn .eps-bestanden. Deze kun je namelijk met de meeste grafische tekenprogramma’s maken en bewerken:

 • Adobe Illustrator
 • Adobe Freehand
 • QuarkXPress
 • CorelDRAW

Ook andere vectorbestanden zijn natuurlijk goed. .ai-bestanden en .svg-bestanden kunnen worden gemaakt met Adobe Illustrator. 

Een .jpg omzetten naar een .eps-bestand

Heb je al een pixelbestand, zoals een .jpg, en wil je die graag gebruiken voor het drukwerk? Je kunt een pixelbestand (laten) omzetten naar een vectorbestand. Dit doe je niet door .jpg op te slaan als .eps, dat werkt helaas niet. Het pixelbestand moet in een grafisch tekenprogramma worden overgetrokken. Dit wordt vectoriseren genoemd. Van de pixels worden dan lijnen gemaakt; je maakt er dus een vectorbestand van. Hierdoor is de afbeelding daarna goed te gebruiken is voor drukwerk. Om dit te doen moet je wel wat ervaring hebben met tekenprogramma’s. Het is belangrijk dat het pixelbestand al van hoge kwaliteit is. De lijnen zijn dan makkelijker over te trekken en het resultaat wordt dan beter.

Een pixelbestand omzetten naar een vectorbestand met een online tool

Je kunt ook gratis zelf je pixelbestand omzetten met behulp van een online tool. Voorbeelden hiervan zijn Autotracer.org (gratis) en Vectormagic.com (betaald). Deze laatste tool werkt een stukje beter dan de eerste, maar is dus ook betaald. Als je het vaker nodig hebt is dit wel een tool die wij aanraden. In deze tools hoef je alleen je .jpg-bestand te uploaden. Dit bestand wordt dan automatisch omgezet naar een vectorbestand. Hoe hoger de kwaliteit van het .jpg-bestand, hoe hoger de kwaliteit van het vectorbestand dat eruit komt.

Laat ons helpen

Heb je geen ervaring met grafische tekenprogramma’s en werkt de online tool niet goed voor jouw bestand? Laat ons je helpen. Wij zetten jouw pixelbestand om naar een vectorbestand, zodat jouw afbeelding gedrukt kan worden op een van onze producten. Of kies voor de logo service en laat hierbij je logo omzetten naar vector.

Heb je nog geen logo?

Het is ook mogelijk om door ons een logo te laten maken