Strengere SUP-regeling vanaf 1 januari 2024 in Nederland: Wat Moet Je Weten

Vanaf 1 januari 2024 ondergaan Nederlandse bedrijven en evenementen ingrijpende veranderingen vanwege de aangescherpte Single-Use Plastics (SUP) regelgeving. Het gebruik van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor onmiddellijke consumptie op gesloten evenementen wordt volledig verboden in verschillende settings, waaronder hotels, cafés, restaurants, kantoren, scholen, sportclubs en zelfs gesloten evenementen zoals concerten en attractieparken.

Afhaal- en bezorgdiensten

Vanaf 1 juli 2023 treden er nieuwe regels voor afhaal- en bezorgdiensten in werking. Als klanten eten of drinken afhalen of laten bezorgen, moeten ze een extra vergoeding* betalen voor wegwerpbekers en -bakjes van plastic. Het is niet meer toegestaan om deze producten gratis mee te geven. Bovendien dien je klanten een herbruikbaar alternatief aan te bieden, zoals herbruikbare bakjes of bekers die ze later kunnen terugbrengen, of het accepteren van hun eigen herbruikbare beker of bakje (bring your own).

*De geadviseerde richtlijnen voor de prijzen voor 2024 worden nog bijgewerkt.

Consumptie op locatie

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor consumptie op locatie. Wegwerpbekers en -bakjes van plastic zijn dan niet meer toegestaan.

 

Wat onderscheidt een open van een gesloten evenement?

Een gesloten evenement vindt plaats op een omheinde locatie, zoals een muziekfestival of sportevenement in een stadion. Een open evenement is daarentegen niet omheind, zoals een braderie, marathon, carnaval of koningsdag.

Wat betekent dit in de praktijk?

Vanaf 1 januari 2024 moeten hotels, restaurants, kantoren, enzovoort overschakelen naar herbruikbare bekers en bakjes in plaats van plastic wegwerpmateriaal. Uitzonderingen zijn er voor producten die volledig plasticvrij zijn, inclusief de coating, zoals hout en papier. Dit betekent dat traditionele plastic koffiebekers, frisdrankbekers en bakjes voor snacks, sauzen of salades niet langer van plastic kunnen zijn als ze bedoeld zijn voor directe consumptie op de locatie waar ze worden geserveerd. Deze moeten worden vervangen door herbruikbare of SUP-vrije alternatieven, zoals glas, papier, karton, bamboe, metaal of andere duurzame materialen.

Welke bekers en bakjes vallen onder de regels?

Vallen binnen de regels:

Bekers en bakjes voor eenmalig gebruik, die plastic bevatten:

 • Bio plastic
 • Toegevoegde polymeren om water- of vetafstotend te maken
 • Producten met een plasticvrij logo. Dit logo sluit het product niet uit van de regelgeving

Voor bakjes geldt aanvullend:

 • Het voedsel hoeft niet verder bereid te worden, zoals koken, ontdooien of verwarmen.
 • Bakjes met voorverpakt eten: alleen eenpersoonsporties
 • Bakjes die ter plekke worden gevuld: geen volumegrens.

Vallen buiten de regels:

 • Herbruikbare bekers en bakjes, ook als ze uit plastic bestaan.
 • Flexibele voedselverpakkingen, zoals zakjes, folies en wikkels. Let op: deels vormvast en deels flexibel valt wel onder de regelgeving.
 • Plasticvrije materialen, zoals hout of papier waar geen plastic aan is toegevoegd. Let op: aluminium heeft een hoge milieubelasting en wordt daarom sterk afgeraden.

 

Wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. 

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op deze maatregelen. Wegwerpbekers met plastic zijn nog toegestaan als minimaal 75% van het materiaal hoogwaardig gerecycled kan worden in 2024, en minimaal 90% in 2027. Dit betekent dat bedrijven en evenementen snel moeten schakelen naar duurzame alternatieven, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de toekomst van onze planeet.

Herbruikbaar wordt de norm

Bij EventGoodz begrijpen we de uitdagingen waarmee festival- en evenementen organisaties worden geconfronteerd. Daarom bieden wij een breed scala aan duurzame oplossingen die naadloos aansluiten bij de nieuwe SUP-regeling:

 1. Herbruikbare koffiebekers: Onze herbruikbare koffiebekers zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal dat herhaaldelijk kan worden gebruikt. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een fantastische manier om je bedrijf te brandmerken. We kunnen ze aanpassen met je logo of een all-over bedrukking, waardoor ze een geweldige marketingtool worden.
 2. Herbruikbare waterflessen: Moedig je bezoekers aan om hun eigen herbruikbare waterflessen mee te nemen door gepersonaliseerde herbruikbare waterflessen aan te bieden. Dit helpt niet alleen het gebruik van plastic flessen te verminderen, maar ook om gehydrateerd te blijven tijdens de hele dag.
 3. Waterzakken bedrukken: Ontdek onze handige en leuke waterzakken, perfect voor festivals en sportevenementen. Ze zijn opvouwbaar en draagbaar, waardoor je merk de hele dag in de schijnwerpers staat. Onze waterzakken zijn duurzaam en kunnen eenvoudig worden bijgevuld met kraanwater. Personaliseer ze naar wens en zorg voor effectieve promotie. 
 4. Tassen bedrukken met logo: Geef je gasten een herbruikbare tas met je evenement- of bedrijfslogo. Deze tassen zijn niet alleen handig voor je bezoekers, maar ook een krachtig statement over je inzet voor duurzaamheid.
 5. Circulair systeem evenementartikelen: Wij bieden herbruikbare glazen aan, die speciaal zijn ontworpen voor evenementen. Maak het circulaire bekersysteem nog makkelijker voor jouw gasten door onze nieuwe bekerhouders aan te bieden: de keycord met bekerhouder of de Hold-Ub bekerhouder. Deze drankhouders helpen bezoekers hun glazen niet kwijt te raken en optimaal van je evenement te genieten. Bovendien kun je deze circulaire producten personaliseren met bedrijfslogo’s en slogans, waardoor je evenement zowel praktisch als impactvol wordt.

Hoe kunnen wij helpen

De nieuwe SUP-regeling in Nederland vraagt om creativiteit en innovatie van festival- en evenementbedrijven. Bij EventGoodz begrijpen we deze uitdagingen en bieden we oplossingen die niet alleen voldoen aan de nieuwe regelgeving, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld. Laten we samenwerken om van jouw evenement een groen succes te maken. 

Voor een persoonlijk advies neem gerust contact met ons op via e-mail [email protected] of telefoon 085 0657 314.

Populaire Herbruikbare Categorieën

Bestel de meest favoriete eco-vriendelijke promotieartikelen

Bekers

Bestel hier

Drinkwaren

Bestel hier

Tassen

Bestel hier

Handige links: