De leukste ideeën om een feestelijke sportdag te organiseren

Een dag vol sport, spelletjes en plezier; dat is de ideale sportdag. Je kent het vast nog wel van de basisschool of de middelbare school. Hartstikke leuk! Niet alleen voor kinderen, maar ook voor je familie, bedrijf of vereniging kan een sportdag een toffe manier zijn om actief bezig te zijn. Zo leer je elkaar ook meteen een beetje beter kennen. In verband met de coronacrisis en de genomen maatregelen moet je dit sportieve dagje voor volwassenen misschien nog even uitstellen. De kids kunnen alvast aan de gang!

1. Wie doen er mee met de sportdag?

Inventariseer vooraf wie er aan jouw sportdag deel gaat nemen. En hoe is het gesteld met de sportiviteit van deze verschillende deelnemers? Pas hierop je spellen en activiteiten aan.

2. Een overkoepelend wedstrijdelement

Aan het begin van de dag verdeel je iedereen in teams. Natuurlijk kunnen de teams per spel winnen of verliezen. Extra leuk is het om tijdens de hele sportdag punten op te bouwen en deze goed bij te houden. Zo is er aan het einde van de sportdag ook een dagwinnaar. Wie wil er nou niet winnen?

3. Toffe spellen en activiteiten

Zorg voor een duidelijke planning van alle teams en de spellen en activiteiten; inclusief spelregels. Dit overzicht deel je bij de start van de sportdag uit aan ieder team. Zo weet iedereen wanneer ze waar moeten zijn en aan welke spelregels ze zich moeten houden. Hierbij wat ideetjes voor verschillende onderdelen:

a. Teamsporten

Verschillende teamsporten kunnen onderdeel zijn van jouw sportdag. Heb je genoeg ruimte? Dan doet een potje voetbal, hockey of volleybal het zeker goed.

b. Oud-Hollandse spellen

Ook altijd leuk: spelletjes uit de oude doos! Zaklopen, blikgooien, jeu de boules, eierlopen, sjoelen, stelten lopen, stoelendans, spijkerpoepen en koek happen. Voor jong en oud.

c. Spellen huren

Naast de meer standaard teamsporten en spellen kun je ook spellen huren. Net een beetje anders dan anders. Wat dacht je bijvoorbeeld van bubbelvoetbal, een opblaasbare stormbaan of een waterglijbaan? Succes gegarandeerd!

d. Waterspel

Is het lekker weer tijdens de sportdag? Gooi er dan ook een waterspel in. Ga bijvoorbeeld snoep happen, de watervariant het eerder genoemde koek happen. Gooi snoepjes (mét papiertje eromheen) in een teiltje met water. Handen op de rug en duiken maar! Of speel een potje flesjesvoetbal. Iedereen krijgt een eigen fles, gevuld met water en zonder dop. Zet de fles voor je neer en probeer met een bal de fles bij de ander om te krijgen.

e. Eén tegen één

Sommige spellen kun je natuurlijk ook één tegen één spelen. Kan de rest van het team even uitrusten – of juist fanatiek aanmoedigen! Deel toeters uit onder de omstanders, zodat zij langs de lijn hun teamleden kunnen steunen.

4. Eigen sporttenues

Voor wat extra teamgevoel kun je persoonlijke shirts of merchandise uitdelen. Zo zijn de verschillende teams herkenbaar én goed zichtbaar. Je kunt de teams zelfs voorafgaand aan de sportdag al vragen om een eigen ontwerp te maken of een teamnaam te bedenken, zodat je dit op een sportshirt kunt laten drukken.

5. Eten en drinken

Sporten maakt hongerig en dorstig. Geef de deelnemers van de sportdag eigen bidons bedrukken of sportwaterzak met water. Deze kunnen ze de hele dag door blijven vullen. Zorg ook op tijd voor sportieve tussendoortjes en een lekkere, uitgebreide lunch.

6. Waar je verder nog aan moet denken

Natuurlijk bruis je nu van de ideeën voor verschillende spellen voor jouw sportdag. Maar er zijn nog wat meer zaken waar je rekening mee moet houden: 

  • Zorg voor een locatie die groot genoeg is
  • Zorg voor een gestroomlijnde op- en afbouw van de sportdag
  • Houd rekening met het te besteden budget
  • Zorg voor genoeg begeleiders bij de diverse spellen

Zo wordt jouw sportdag zeker een succes!