Corona zelftest: hoe gebruik je een coronatest voor thuis?
Een corona zelftest: wat is het precies, waar kun je ‘m voor gebruiken en waar kun je zo’n zelftest kopen? Sinds kort is het door de overheid toegestaan om jezelf te testen met goedgekeurde corona zelftesten. Met zo’n corona zelftest, een antigeentest, heb je al binnen 15 minuten de uitslag. Zo weet je snel en eenvoudig of jijzelf, je personeel of je bezoekers besmet zijn met het coronavirus.
Coronatesten worden nu al gebruikt voor thuisgebruik, door werkgevers en in het onderwijs. Door deze zelftesten in te zetten kunnen we ons dagelijkse leven weer wat meer gaan oppakken. Deze ondiepe neustest is makkelijk in gebruik door middel van een uitgebreide Nederlandse handleiding. Al binnen 15 minuten heb je resultaat, gewoon thuis. Je hoeft geen afspraak in te plannen bij de teststraat en je hoeft niet in een lange wachtrij met auto’s jouw beurt af te wachten.
Direct een coronatest voor thuis kopen? Dat doe je hier.
Hoe werkt een corona zelftest?
De huidige corona zelftesten zijn antigeen zelftesten. Met een antigeentest wordt aangetoond of er antigenen in het neus- en het keelslijm zitten. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Draag je het coronavirus bij je? Dan laat de antigeentest dat binnen 15 minuten zien.
In de teststraten wordt momenteel vooral gebruik gemaakt van PCR-testen, maar de uitslag van deze testen laat een stuk langer op zich wachten. En met een speciaal korter stokje is deze zelftest ook nog eens een stuk eenvoudiger! De coronatest heeft een ondiepe neusswab, die geen pijnlijk of naar gevoel geeft. En binnen 15 minuten heb je de uitslag! De zelftest heeft een CE keurmerk en is goedgekeurd door de Nederlandse overheid en het RIVM.
Waar kun je de test voor gebruiken?
Een corona zelftest is speciaal ontwikkeld voor thuisgebruik. Heb je bijvoorbeeld last van corona gerelateerde klachten? Of ben je in de buurt geweest van iemand die positief is getest op corona? Met een antigeen sneltest kun je snel en eenvoudig thuis testen of jij mogelijk ook besmet bent met het coronavirus. Als de uitslag van de coronatest positief is, is de kans groot dat je besmet bent.
Is een antigeen zelftest betrouwbaar?
Als je een coronatest laat uitvoeren of zelf uitvoert, is het belangrijk dat deze betrouwbaar is. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van antigeen sneltesten en PCR-testen. Een antigeentest is minder gevoelig dan een PCR-test. Een antigeentest kan soms een onterechte uitslag geven, omdat de test dan te weinig antigeendeeltjes meet. Als een antigeentest niet door een professional gedaan wordt, kan deze ook iets minder betrouwbaar zijn, omdat de test op de juiste manier moet worden uitgevoerd. De zelftest heeft van de overheid echter een ontheffing gekregen, om op deze manier preventief te kunnen testen op het coronavirus en onopgemerkte besmettingen op te kunnen sporen. De zelftest vervangt niet de PRC-test van de GGD.
Goedgekeurde coronatesten door de overheid
De overheid heeft een aantal coronatesten goedgekeurd om te gebruiken als zelftest. Zoals bijvoorbeeld de coronatesten in het assortiment van EventGoodz:
- Acon Biotech Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test
- BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS rapid test
- Roche SD Biosensor SARS-CoV-2 Rapid Antigen Nasal Test
De zelftesten zijn CE-gecertificeerd en daarom veilig voor gebruik.
Corona zelftest kopen
Coronatest kopen bij EventGoodz. EventGoodz is dé groothandel om coronazelftesten te bestellen. Wij leveren zowel aan bedrijven als consumenten. De zelftest is bedoeld voor eigen gebruik. EventGoodz heeft de corona zelftesten in eigen voorraad. Na aankoop ontvang je ze dus snel in huis!
Bij EventGoodz hebben we drie soorten corona zelftesten in ons assortiment. Deze antigeen zelftesten hebben een ondiepe neusswab, waardoor je geen pijnlijk of vervelend gevoel ervaart tijdens het testen. Je hebt binnen 15 minuten de uitslag. De zelftest heeft een CE keurmerk en is goedgekeurd door de Nederlandse overheid en het RIVM.
De corona zelftesten in het kort
- Antigeen zelftest
- Goedgekeurd door het RIVM
- Binnen 15 minuten resultaat
- Geschikt voor persoonlijk gebruik
- Kort wattenstaafje
- Alleen in de neus
- Met Nederlandse gebruiksaanwijzing
- CE-gecertificeerd
- TUV gecertificeerd
- 2 jaar houdbaar
Wat zit er in je corona zelftesten die je bij ons kunt kopen?
In de verpakking van de ACON Flowflex Corona zelftest zit het volgende:
- 1x individueel verpakte testcassette
- 1x individueel verpakt wattenstaafje (swab)
- 1x individueel verpakte voorgevulde buis
- Nederlandse & Engelse gebruiksaanwijzing
In de verpakking van de BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS zelftest (5 stuks) zit het volgende:
- 5x individueel verpakte testcassettes
- 5x individueel verpakt wattenstaafjes
- 5x individueel verpakte voorgevulde buisjes
- Nederlandse gebruiksaanwijzing
In de verpakking van de Roche SD Biosensor SARS-CoV-2 zelftest (25 stuks) zit het volgende:
- Alle onderdelen zijn individueel verpakt zodat je de doos kunt verdelen in 25 testen
- Instructies voor gebruik en de Quick Reference Guide
- Extractie buffer buisjes met de buffervloeistof
- Druppeldopjes
- Steriel wattenstaafje
- Nederlandse gebruiksaanwijzing
Hoe gebruik je de corona zelftest?
In de verpakking van de zelftesten vind je een wattenstaafje (swab) om de coronatest mee uit te voeren. Met deze swab hoef je alleen een monster af te nemen uit je neus.
Bij het uitvoeren van bijvoorbeeld de ACON Flow Flex Corona zelftest volg je onderstaande stappen:
- Steek het wattenstaafje uit de kit in één van de neusgaten. Steek het wattenstaafje minstens 2,5 cm diep en draai het voorzichtig rond.
- Draai het wattenstaafje 5 keer tegen de slijmvliezen in het neusgat. Zo kun je voldoende slijm afnemen uit je neus
- Gebruik daarna dezelfde swab en herhaal dit proces in het andere neusgat. Zo garandeer je dat er voldoende slijm is afgenomen uit beide neusgaten.
- Haal daarna de swab uit het neusgat en bereid het monster voor in het buisje.
Nadat je het monster op kamertemperatuur hebt laten komen, kun je deze voorbereiden om te gaan testen. Hiervoor volg je de volgende stappen:
- Belangrijk: gebruik altijd een schoon en nieuw buisje.
- Verwijder de aluminiumfolie aan de bovenkant van het buisje.
- Plaats de swab in het buisje en schudt hier 30 seconden mee.
- Daarna draai je de swab minstens 5 keer, terwijl je aan de zijkanten van het buisje knijpt. Let goed op dat de inhoud niet uit het buisje spuit.
- Je haalt het wattenstaafje langzaam uit het buisje, terwijl je opnieuw in zijkanten van het buisje knijpt. Zo zorg je ervoor dat de vloeistof van het wattenstaafje in het buisje blijft.
- Hierna bevestig je de druppelaar uit de testkit op de bovenkant van het buisje. Meng dit grondig door te schudden, of door tegen de bodem van het buisje te tikken.
- Haal daarna de testcassette uit de verpakking en leg deze op een vlakke en schone ondergrond. Gebruik de testcassette direct.
- Je keert het buisje om en houdt deze verticaal boven de testcassette, zodat de druppelaar naar beneden wijst.
- Knijp voorzichtig in het buisje en breng 4 druppels van het monster in de opening van de testcassette.
- Wacht tot de gekleurde lijn(en) verschijnen.
- Na 15 tot 30 minuten kun je het resultaat aflezen!
De test is gedaan, en nu? Wat betekent de uitslag?
Na 15 minuten kun je bij de zelftest de resultaten aflezen. Let op: na 20 tot 30 minuten is het resultaat niet meer betrouwbaar.
Positieve uitslag
Is de uitslag van de corona zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona. Volg de richtlijnen van het RIVM op en ga in isolatie. Daarnaast is het advies om alsnog een coronatest uit te laten voeren door de GGD. Deze is namelijk betrouwbaarder dan de antigeen zelftest.
Negatieve uitslag
Geeft de corona zelftest een negatieve uitslag? Dan ben je waarschijnlijk niet besmet met het coronavirus. De testuitslag van een antigeen zelftest is echter niet 100% betrouwbaar. Het is dus belangrijk om je aan de basisregels van het RIVM te blijven houden: zoals je handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij klachten.
Extra informatie over het testen op corona
Wil je meer weten over de verschillende soorten coronatesten? Lees dan hier meer